Voorproefje workshop Baby- en Kindergebaren

Al lang voordat baby’s leren praten kunnen ze communiceren. De motoriek van het praten is alleen nog te moeilijk. Met gebaren geef je je baby, dreumes of peuter een stem al vóór het kan praten. Heel erg leuk, èn handig!

Eerder en beter praten door te gebaren

Kinderen die met gebaren beginnen praten eerder, meer en beter dan hun leeftijdsgenoten die dat niet doen. Doordat je kindje eerder actief met taal aan de slag gaat, komt het hele proces van taalverwerving en leren praten in een stroomversnelling.

Marjon Zijlstra Fotografie – Sjoerd gebaart ‘kip’

Praten met je handen

Baby- en kindergebaren is heel eenvoudig. Je spreekt tegen je kindje zoals je altijd doet. Alleen het belangrijkst woord (meestal maar één, later soms meer) ondersteun je door een gebaar te laten zien. Dat gebaar komt uit de Nederlandse Gebarentaal en is dus ook herkenbaar voor andere kinderen en volwassenen die kunnen gebaren.

Hoe het bij ons ging

Sjoerd was ongeveer 8 maanden toen hij begon met gebaren. Al snel verraste hij zijn papa en mij met wat hem allemaal bezig hield. We hadden nooit gedacht dat hij ons al zoveel kon en wilde vertellen: dat er een lamp kapot was, dat hij dorst had, dat hij een liedje nog een keer wilde horen of dat hij een vrachtwagen op een verkeersbord zag – dit zijn nog maar een paar voorbeelden uit zijn eerste half jaar.

Met 18 maanden kende Sjoerd 140 gebaren en ongeveer 40-50 gesproken woorden. Een niet-gebarend kind spreekt op die leeftijd gemiddeld 5-10 woorden.

Al gebarend en pratend rolden we vrij geruisloos door de ‘peuterpubertijd’ heen. Driftbuien hebben we amper meegemaakt, want als je kind zich verstaanbaar kan maken in gebaren scheelt dat een heleboel frustratie. Maar veel belangrijker voor ons: we hebben enorm veel plezier met hem gehad!

Workshop

In de workshop die je bij kunt volgen tijdens de Zwangerschaps- en Ouderschapsbeurs Achterhoek vertel ik je meer over gebaren met je baby, dreumes of peuter. Je leert al een heel aantal gebaren en er komen een heleboel leuke voorbeelden en filmpjes aan bod. Ik zie jullie graag, tot dan!

Hartelijke groet,
Eva – eva-yoga.nl